Aquariumvereniging De Siervis

Maassluis

Tip 3

Bewaartips voor terrarium voedsel dieren door Gerda van Dinten.

Als u voedsel dieren koopt, dan is dat (meestal) minimaal voor een week.
Het probleem is dan niet zozeer dat de dieren het einde van de week niet halen, maar meer of ze nog wel vol voedingstoffen zitten als bv de baardagamen of andere reptielen gevoerd worden.

Hierbij wat tips over de meest gebruikte voedseldieren.
Ik maak mijn voedsel voor de krekels van kuiken-opfokvoer.
Dat is lekker goedkoop en is erg voedzaam voor de krekels en sprinkhanen, dus komt ook ten goede aan uw baardagamen en andere reptielen.

Krekels 
Dus als u krekels koopt of ontvangt is het verstandig om ze voor u ze aan de reptielen geeft nog even bij te voeren.
Hiervoor is bij de reptielenhandel krekelvoer te koop die vrij prijzig is, vandaar dat ik het op de manier doe zoals het hierboven beschreven staat. Mijn krekel voer ik in de bakjes waarin ze aangeleverd worden. Ik voeg daar mijn eigen gemaakte krekelvoer bij en een stukje rauw geschilde aardappel. Dat herhaal ik om de drie dagen. Zo kunt u het voer wel een paar weken goed houden en de krekels zijn dan ook erg voedzaam en groeien zelfs nog in de krekelbakjes.

Sprinkhanen
Mijn sprinkhanen krijgen hetzelfde voer maar die zitten wel in glazen bakken.
In de zomer zonder licht maar in de winter met licht vanwege de temperatuur. Ze krijgen iedere dag een beetje andijvie, maar niet teveel anders gaat het rotten en stinken, en dan krijg je weer allerlei ongedierte (mijten en vliegjes, enz.) In die glazen bak wat klimaat materiaal zetten. Bij ons staat er een rooster in en een stuk hout, zodat de sprinkhanen kunnen klimmen en zo ook van de warmte van de lamp kunnen genieten. Eierendozen werkt ook goed bij sprinkhanen maar dat wordt wel vies.

Moriowormen / Meelwormen / Buffelowormen
Moriowormen voer ik alleen aan onze volwassen baardagamen. Dat is voor hun een lekkernij zoals voor mensen chips of koekjes, dus niet teveel geven. Jonge dieren geef ik buffelowormpjes en als de baardagaampjes eenmaal een centimeter of dertig zijn geven wij ze Meelwormen. Alle wormen hou ik goed in een plastic bak met gaatjes erin en ik voeg hier zemelen aan toe, want wormen moeten ook eten.
Dan blijven ze langer leven en behouden ze ook hun voedingswaarde.
Als je alles op deze manier doet ben je gewoon goed met de hobby bezig.