Aquariumvereniging De Siervis

Maassluis

Tip 1
Safety First, ofwel voorkom elektrocutie bij het werken in een aquarium,
door Bert Ripke.

Als voormalig elektromonteur wil ik graag een stukje schrijven over het gevaar van elektrocutie bij het onderhoud van een aquarium. Denk nu niet ik lees niet verder het overkomt mij toch niet, er zijn u al vele mensen voor geweest die dat ook gedacht hebben en toch een schok kregen als zij met hun handen in het water kwamen. Water en elektriciteit zijn nu eenmaal gezworen vijanden.

Een defecte verwarming kan bv. de bak al onder spanning zetten, een snoer met een beschadiging, lekstromen van de voorschakelapparaten ( vsa’s ) idem dito. De vsa’s ook altijd aarden.
De meeste van onze bakken staan in een huiskamer waar bijna nooit wandcontactdozen met randaarde zijn gemonteerd, bij nieuwbouw tegenwoordig wel. 
Probeer dus om eventueel met een verlengsnoer van voldoende aderdikte minimaal 3 x 1,5 mm en liever 3 x 2,5 mm en niet te lang een geaarde wandcontactdoos te gebruiken.
Is dit niet mogelijk laat dan een aarddraad vanaf de meterkast naar de bewuste wandcontactdoos trekken. ( liever niet zelf doen, in de verdeelkast zitten rails waar altijd spanning op staat ).
Te lange snoeren niet oprollen en bij elkaar binden. Dit gaat als een spoel werken en er kan dan veel warmte vrijkomen hetgeen het risico op brand verhoogt.

Gebruik indien mogelijk ook geen kroonsteentjes, of werk ze zodanig weg dat je de schroefjes niet kan aanraken,op de schroefjes staat altijd spanning.

Indien mogelijk is het beter om het elektrische gedeelte ook niet onder het aquarium plaatsen in een kast, ernaast is veel veiliger.

Vergeet niet om ook eens te kijken hoeveel Voltampère u gebruikt, maximaal mag er 2300 VA aan vermogen gebruikt worden per groep, dit is ruwweg 2000 watt/VA. Een groep is een aantal kamers tezamen. Dit kunt u testen door een groep uit te schakelen en dan te kijken waar geen spanning meer op staat. Dus bv de woonkamer en de gang is 1 groep, tel dan het wattage op van alle apparatuur in die ruimtes en kijk of je niet boven die 2000 watt/va komt.

Overbelasting van een wandcontactdoos of verlengsnoer kunt u voelen, de stekker wordt dan te warm, de gaatjes van de wandcontactdoos zijn verkleurd of er is een schroeilucht te ruiken.

Meerdere verlengsnoeren achter elkaar is ook uit den boze, iedere stekker in een contact geeft weerstand wat omgezet wordt in warmte en bij teveel warmte kan weer brand ontstaan.

Nu denkt u van dat heb ik allemaal niet nodig; aan mijn pomp zit een snoer met maar 2 aders, mijn verwarmingselement en mijn kant en klaar gekochte lichtkap idem dito, die lichtkap is in mijn ogen eigenlijk een onding en alleen al gezien het feit dat de bedrading die gebruikt wordt eigenlijk te dun is voor de 230 volt die we gebruiken, dit is de voornaamste reden dat ik een zelfbouw lichtkap wil.

Ook is er veel randapparatuur waarbij het wel nodig is om contactdozen met aarde te hebben, denk aan bv een co2 klep, een UV-lamp etc.

Heeft u een stalen tafel waarop de bak staat, vergeet dan niet om ook die tafel van aarde te voorzien sluit die via een stekker aan op een wandcontactdoos. (wel de goede pool gebruiken).

Ook is het mogelijk om het water te aarden via een aardings -probe. De Rid Volt Ground Probe is de veilige en preventieve oplossing. Het bestaat uit een randgeaarde stekker met een enkelvoudig snoer en aan het einde een zeewaterbestendige titanium voeler.
De voeler wordt in het aquarium of biologisch filter gehangen en voert eventuele lekstroom af via de randaarde van het stopcontact.
Het apparaatje is niet duur en geeft weer een stukje veiligheid.

Controleer ook de afdichtringen van de tl-buizen regelmatig en vervang ze op tijd. Het rubber droogt op den duur uit en de afdichting is dan weg waardoor er condens bij de uiteinden van de tl-buis kan komen. Voor het in gebruik nemen van deze doppen is het ook verstandig om er wat vaseline over te smeren. De rubberen afdichtringen plakken dan niet zo snel aan de buizen vast.

Heeft u problemen of wil u wat meer weten, aarzel dan niet om mij op de maandagavonden aan te spreken.